Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego dobrego stanu zdrowia. Ma ono ogromne znaczenie zwłaszcza w przypadku dzieci i młodzieży.
O tym właśnie opowiadała 11 maja uczniom klas V, VI, VII i VIII p. Katarzyna Kustra – technolog żywności i żywienia, psychodietetyk, która przyjechała do naszej szkoły na zaproszenie naszej pani psycholog.
Przeprowadziła ona bardzo ciekawe i pouczające zajęcia na temat prawidłowego odżywiania i zaburzeń wynikających z niewłaściwego sposobu żywienia.
Zdrowe odżywianie – o czym należy pamiętać?
1. Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę, tego co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce.
3. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
4. Codziennie pij co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo – serem.
5. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
6. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
7. Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
8. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół — mają cenne składniki i poprawiają smak.
9. Pamiętaj o piciu wody (co najmniej 1,5 l dziennie).
10. Nie spożywaj używek.